Currentt haalt 1,7 miljoen euro op voor uitrol innovatief en cyberveilig energiemanagementsysteem
De Currentt Navigator wordt geproduceerd op Nederlandse bodem en is een antwoord op netcongestie, het einde van de salderingsregelingen cyberdreigingen.
Currentt heeft 1,7 miljoen euro opgehaald, een uitzonderlijk hoog bedrag in een pre-seed investeringsronde. De kapitaalverschaffing markeert een doorbraak voor de landelijke uitrol van de Currentt Navigator: een lokaal, cyberveilig en op duurzaamheid gericht energiemanagementsysteem. Currentt werd met deze oplossing de winnaar van de Best Innovation Award 2025.
De investering komt op een moment waarop netcongestie, het einde van de salderingsregeling en cyberdreigingen de energiemarkt onder druk zetten — en sluit naadloos aan bij de groeiende vraag naar slimme, lokale oplossingen.
De Currentt Navigator is een 100 procent in Nederland ontwikkeld energiemanagementsysteem, waarmee bedrijven en huishoudens lokaal, veilig en efficiënt hun energie kunnen beheren om kosten te besparen.
Opschalen en landelijk uitrollen
De afgelopen drie jaar werkte het team op Nederlandse bodem aan de ontwikkeling en productie van de Currentt Navigator. Dankzij de zogeheten pre-seed-investering (groeikapitaal van investeerders voor de stap na de opstartfase) kan Currentt opschalen en de Currentt Navigator landelijk uitrollen.
De investering komt van een groep ervaren investeerders en ondernemers. Samen brengen zij kennis en expertise mee op alle cruciale onderdelen van de duurzame waardeketen – van productontwikkeling en productie tot marketing, sales en opschaling. Onder hen zijn specialisten ophet gebied van cybersecurity, strategie, B2B hardware & software, energie,SaaS en e-commerce.

Grote urgentie
De urgentie voor een oplossing als deze is groot, want het Nederlandse elektriciteitsnet piept en kraakt. Meer dan 12.000 bedrijven staan op een wachtlijst om een stroomaansluiting te kunnen krijgen. Ondernemers kunnen daarnaast door netcongestie niet uitbreiden of hun verduurzamingsplannen uitvoeren. Boston Consulting Group becijferde dat Nederland door de problematiek jaarlijks 10 tot 35 miljard euro aan economische baten misloopt.
Ook consumenten worden geraakt. Door de aansluitingenproblematiek lopen woningbouwprojecten vertraging op en rekenen energiemaatschappijen terugleverkosten voor niet gebruikte, aan het net teruggeleverde stroom.
Daarnaast vervalt per 1 januari 2027 de salderingsregeling. Huishoudens gebruiken gemiddeld slechts 30 procent van hun zonnestroom. De overige 70 procent leveren ze terug aan het net. Dit wordt nu nog verrekend met hun energierekening (salderen). Zodra dit niet meer mogelijk is, levert het overschot vrijwel niets meer op — met negatieve financiële gevolgen voor miljoenen huishoudens.
Naast specifieke kosten voor huishoudens en bedrijven stijgen ook de maatschappelijke kosten snel. Alleen al de benodigde investeringen om het net sterk genoeg te maken om toekomstbestendig te zijn, worden geraamd op 200 miljard euro, omgerekend meer dan 20.000 euro per Nederlands huishouden.
Een innovatieve en praktischeoplossing
Precies voor die problematiek biedt Currentt een innovatieve en praktische oplossing. De Currentt Navigator is een compact, lokaal energiemanagementsysteem dat eenvoudig in de meterkast wordt geïnstalleerd. Het systeem stemt de opwek, het gebruik en (waar mogelijk) de opslag van energie automatisch op elkaar af, door verschillende apparaten – zoals zonnepanelen, laadpalen, batterijen en warmtepompen – aan te sturen.
Zo wordt lokaal, duurzaam opgewekte stroom zoveel mogelijk direct benut, in plaats van terug geleverd aan het net. Daarbij wordt rekening gehouden met de verschillende energieprijzen, bijvoorbeeld bij een dynamisch contract.
Door op die manier lokaal vraag en aanbod in balans te brengen, worden bedrijven en huishoudens minder afhankelijk van het net én wordt het elektriciteitsnet ontlast.
Andere voordelen van de Currentt Navigator: meer lokale regie betekent: veel lagere kosten voor huishoudens en bedrijven. Het systeem is merkonafhankelijk, wat het breed inzetbaar maakt. Alle aansturing gebeurt lokaal, zonder cloud, wat maximale cybersecurity en stabiliteit garandeert. Tot slot helpt een beter energiemanagement bij het realiseren van de transitie naar een duurzaam energiesysteem.
CEO Currentt: ‘Wij brengen eenvoud terug’
CEO Koen Mulders van Currentt zegt: ‘Ons energiesysteem is erg complex geworden — met enerzijds een groeiend aandeel van duurzame energiebronnen en daarmee variabele en onvoorspelbare opwek, en anderzijds wisselende regelgeving en het gebruik van steeds meer energie-intensieve apparaten. De oplossing ligt lokaal. Dáár kunnen we vraag en aanbod slim in balans brengen.
Mulders gaat verder: ‘Met de Currentt Navigator brengen we eenvoud in de energietransitie — via één overzichtelijk systeem waarin alles samenwerkt. Daarnaast heb je als gebruiker altijd de laagste rekening én maximaal gebruik van eigen duurzame stroom.’
En over de pre-seed investeringsronde zegt hij: ‘Deze investering stelt ons in staat om op schaal impact te gaan maken – richting een duurzamere samenleving.’
Max ter Horst, Managing Partner van Rockstart Energy Fund, voegt toe: ‘Ons elektriciteitssysteem staat onder toenemende druk door het groeiende aandeel van hernieuwbare energiebronnen, die niet continu beschikbaar zijn. Real-time energiebeheersystemen zijn daarom onmisbaar, maar deze zijn kwetsbaar voor cyberaanvallen.’
Hij gaat verder: ‘Currentt biedt geavanceerde energiebeheersystemen die inherent veiliger zijn en de bescherming bieden die bedrijven en de samenleving nodig hebben. De start-up wint snel terrein op de markt en maakt zich op voor serieproductie. We zijn trots dat we een ervaren en ambitieus team met veel execution power aan boord hebben!
Over Currentt
Currentt is een Nederlandse start-up met één missie: duurzame energie eenvoudig, veilig en betaalbaar maken, en zo de energietransitie mee mogelijk maken. Als winnaar van de Best Innovation Award 2025 op de Solar Solutions Beurs biedt Currentt het meest eenvoudige, universele en cyberveilige lokale EMS op de markt. In 2025 start de landelijke uitrol via een groeiend netwerk van installateurs: Friends of Currentt.
Het team achter Currentt bestaat uit ervaren ondernemers met ieder meer dan twintig jaar ervaring, bij Philips (Koen Mulders, global business leader), Tripetto (Mark van den Brink, medeoprichter en CTO) en Zivver (Rick Goud, medeoprichter en CIO).
De ontwikkeling en productie van de Navigator vinden volledig plaats in Nederland. Daarmee kiest Currentt bewust voor Nederlandse kwaliteit, betrouwbaarheid en strategische onafhankelijkheid. De investeringsronde werd mede mogelijk gemaakt door Rockstart Energy, Rabobank (innovatielening), DJN Ventures en een aantal business angels– die zich alle richten op duurzame innovaties.